00 

1984

1988

1993

1999

04 

2004

2009

2014

xxxx24 mei 2004 (bron: De Ulftse Krant)

5e Taptoe komt er aan

Ulft  - 
Al enige tijd is een werkgroep bezig met het organiseren van de volgende Taptoe in Ulft. Deze zal op zaterdag 11 september voor de 5e keer worden gehouden. De organisatie ligt in handen van de gezamelijke schutterijen en een aantal muziekverenigingen uit Ulft. Naast de Eendracht, St Hubertus en St. Joris zijn dit de Harmonie, de Fanfare Kunst na Arbeid en de Brassy Sound Band.

Een groot gedeelte van de muzikale invulling zullen zij ook voor hun rekening nemen. Voor een groot aantal muzikanten zal de uitvoering het sluitstuk zijn van weken van inspanning. Want niet alleen hebben ze in die tijd geoefend op hun muziek, maar zich ook ingespannen om dit grootse spektakel van de grond te krijgen. De Ulftse Taptoe, die maar eens in de vijf jaar gehouden wordt, wordt namelijk geheel georganiseerd door vrijwilligers uit de deelnemende korpsen, wat een prestatie van formaat genoemd mag worden.


30 juli 2004 (bron: de Gelderlander)

Muziekfestijn

TAPTOE ULFT VIERT EERSTE LUSTRUM

de Taptoe Breda trekt elk jaar tijdens de tien dagen duizenden bezoekers, maar ook de Taptoe Ulft weet zoŽn tweeduizend mensen uit de regio te boeien. Dit jaar is het eerste lustrum

Door Marloes Leijzer

Ulft - "Alles is klaar, het grote spektakel kan beginnen. Het geld is binnen, de organisatie is af. Het wachten is op 11 september." Berry Kok is trots terwijl hij deze woorden spreekt. De Taptoe Ulft wordt langzaamaan een begrip. In 1985 stak een aantal mensen van de zes muziekverenigingen in Ulft onder leiding van Egbert Koops van fanfare K.N.A. de koppen bij elkaar. "Iedereen doet zijn eigen ding, een kermis houden of concerten geven. Met de Taptoe willen we laten zien dat we ook samen kunnen werken."

Het was de bedoeling dat het evenement om de vijf jaar gehouden zou worden. maar doordat er soms vier en soms zes jaar tussen zat, is de vijfde maal in 2004. Kok is als bestuurslid verbonden aan schutterij de Eendracht. "Ik heb twee keer zelf meegedaan en ben later gebombardeerd tot voorzitter." Vorige keer trok het muziekevenement zo´n zeventienhonderd bezoekers. Op zaterdag 11 september dit jaar wanen de Ulftse inwoners zich rond half zeven in de riddertijd, als de herauten te paard rondtrekken. "De Taptoe bestaat uit bijdragen van de Ulftse muziekverenigingen, maar we proberen altijd om iets spectaculairs te verzinnen. Bijvoorbeeld vorige keer, toen zijn militairen van de kerktoren afgedaald. En we hebben ook al eens een keer een doedelzakkorps uit Eibergen te gast gehad." Dit jaar is het de beurt aan trompetterkorps te paard Mansour uit Arnhem. "Iemand had het een keer gezien en wij vonden het wel een goed idee."

Om kwart over zeven komen de Ulftse verenigingen schuttersgilde St. Joris, schutterij de Eendracht, Harmonie Ulft, fanfare K.N.A., schuttersgilde St. Hubertus en de Brassy Sound Band het Kennedyplein opgemarscheerd voor de opening. Dan worden met het spelen van The Last Post de overleden leden van de verenigingen herdacht. Vanaf half acht heeft elk korps twintig minuten de tijd zich van zijn beste kant te laten zien. De jeugdleden trekken rond in de fakkeloptocht.

Mansour treedt om tien voor negen op, samen met Harmonie Ulft en K.N.A. Om tien uur is de grote finale met alle verenigingen, die rond kwart over elf wordt afgesloten met vuurwerk, afgestoken door het Ulftse vuurwerkbedrijf Katan. Het muziekspectakel is gratis. Bezoekers kunnen gaan zitten op tribunes die plaats bieden aan zo´n tweeduizend mensen. "En voor café Sammy´s is er een grote ruimte voor mensen die willen staan. Ook kunnen rolstoelers er plaatsnemen."

De verenigingen hoeven niet diep in de buidel te tasten om van het evenement een succes te maken. Het Ulftse bedrijfsleven sponsort de hele Taptoe. "We gaan onder meer de verlichting aanpassen. Het moet iets worden in de trant van de Taptoe Breda. Waarschijnlijk iets amateuristischer, maar dat zie ik niet als iets negatiefs", aldus de voorzitter. Kok hoopt op mooi weer in september. "En natuurlijk meer belangstellenden dan de vorige keer. Dat betekend dat we een goed stuk werk geleverd hebben."


13 september ( bron: De Gelderlander )

Ulftse muziekleven brengt

het beloofde speltakel

Door Marcel kemperman

Ulft · De zes Ulftse muziekverenigingen vierden zaterdagavond hun eerste lustrum van de gelijknamige taptoe. Ulft blijkt eens temeer een muziekdorp bij uitstek te zijn, waar zang en blaasmuziek een enorme grote rol spelen in het sociale leven.

De organisatie had vooraf een spektakel van jewelste beloofd en hiermee was ook niets te veel gezegd. De Ulftse taptoe is in de loop van de jaren veel meer geworden dan het vertonen van allerlei marcheer- en muziekkunstjes.

Voor de taptoe van zaterdagavond vormden enkele geplande hilariteiten, een ruiterkorps en een heuse fakkeloptocht minstens zo belangrijke componenten als de muziek zelf. Dit alles was voortreffelijk gelardeerd met een zeer professionele lichtshow.

Jammer genoeg was de capaciteit van de tribunes net niet voldoende zodat velen reikhalzend van achter de dranghekken de taptoe maar mondjesmaat konden volgen.

De weergoden waren de taptoe uiterst gezind, want ondanks de weinig goeds voorspellende weer profeten viel de eerste druppel pas nadat de laatste muzikanten hun instrumenten hadden opgeborgen.

Na de gezamelijke opening van alle gilden en muziekverenigingen werd er vanuit de kerktoren middels trompetgeschal het sein gegeven dat de eerste vereniging haar opwachting kon maken St. Hubertus betrad als eerste de arena en trakteerde het publiek op een onderhoudende show. Maar de schutterijen blijven schutterijen dus was het gewapende gedeelte in vol ornaat aanwezing met als gevolg dat er op gewelddadige wijze een duif uit de kerktoren werd geschoten. Deze duif van kunststof werd compleet met een hoeveelheid kippenveren naar beneden gegooid, waar de reinigingsdienst de komende dagen nog een flinke kluif aan heeft. Hierna gaf elke vereniging haar visitekaartje af. Op muziekaal gebied staan ze allemaal hun mannetje, maar het hogeschool marcheren zoals we dat kennen van de drum- en showfanfares uit het westland kunnen ze echt geen van allen. Deze vergelijking loopt ook spaak omdat de Ulftse verenigingen deze traditie ook niet kennen. De afsluiting van de taptoe was echter overweldigend; tientallen schoolkinderen kwamen kompleet met fakkels en de muzikanten het plein op om de gezamelijke finale in te luiden.

Na afloop was er een prachtig vuurwerk te bewonderen zodat iedereen met een voldaan gevoel huiswaarts ging. Het Ulftse muziekleven heeft zich op schitterende wijze geëtaleerd.